Wie kent de reclames niet? Leuke kleurige animaties op Facebook of TV: binnen vijf minuten uw eigen website, en bovendien gratis: hét toverwoord voor elke Nederlander. Zelf creatief aan de slag met kleuren en lettertypes. Mooie foto’s uitzoeken, bewerken en daarna in een galerij zetten waar iedereen ze kan zien. Leuk toch?
Het klinkt allemaal heel leuk inderdaad, maar wat zijn nou de voors en tegens van zo’n gratis website? En van de alternatieven: een site proberen te maken met WordPress, of het werk uitbesteden aan een webdesignbureau? We zetten het hier voor je op een rij.
Een gratis website bij een gratis dienst
Voordelen: Bedrijven als Jimdo, Google Sites en Wix bieden allemaal de optie om een gratis website te maken. Zo’n gratis website kan een prima oplossing zijn om je zelf gebreide handpoppen ten toon te stellen, om een klein blog met recepten op te starten of om galerijen vol kattenplaatjes neer te zetten. Als hobbyproject is het een interessant creatief experiment. Je kan meteen kijken of je het leuk vindt om een website te ordenen en in te richten. Een leuk klusje voor een weekend; als je een beetje doorwerkt, heb je dan alle opties doorgewerkt en staat je minisite. En wie weet pak je het de volgende keer wel groter en beter aan!
Nadelen: Deze sites hebben standaard een paar nadelen. Zo is de opslagruimte is beperkt, en zijn de sjablonen van een gratis website niet aan te passen aan een eigen huisstijl. Als je extra opslagruimte of meer opmaakopties wilt betaal je een maandelijks bedrag (dacht je de provider jou gratis serverruimte en onderhoud cadeau doet? Helaas…) Ook verdient de provider door advertenties op je site te zetten. Met een beetje goede wil is dat er één, maar sommige providers vinden het geen probleem om je header vol te zetten met ads. Verder krijg je altijd een niet-unieke domeinnaam die gelinkt is aan die van de aanbieder (bv. www.kattenplaatjes.jimdo.nl), waardoor de vindbaarheid in zoekmachines erg tegen kan vallen. Dit alles varieert per aanbieder.
Een gratis website maken in WordPress
Voordelen: Het gratis CMS WordPress is heel populair. Het geeft iedereen het gereedschap in handen om zelf een blog of website in elkaar te knutselen. Vroeger moest elke nieuwe site compleet van de grond af gecodeerd worden. WordPress is daarentegen al deels opgebouwd tot pagina’s en opmaakelementen. Geen wonder dat veel mensen proberen om zelf een gratis website te maken met WordPress. Aangezien werkelijk alles in WordPress aan te passen is, kan de site er exact zo uit komen te zien als jij wilt, inclusief in een bestaande huisstijl.
Nadelen: Onderschat niet de tijd die je kwijt bent aan het inrichten van een website met een juiste vormgeving. Ook al is WordPress gemakkelijk om aan te passen en te gebruiken, er moet eerst nog steeds een website mee gebouwd worden. Daarbij komt nog best wat knowhow kijken. Je moet in ieder geval goed zijn met computers, en basale kennis van HTML, CSS en beeldbewerking is zeker aan te raden. Het kan verraderlijk veel tijd kosten om een op het eerste gezicht eenvoudig element juist in de site te implementeren.
De eindeloze hoeveelheid opties die WordPress biedt kan dus ook een valkuil zijn voor de enthousiaste beginner: het zoeken naar de code of het knopje van nét die ene instelling is soms verre van intuïtief. Vermenigvuldig dat maal het aantal pagina’s, tekstjes en afbeeldingen die je wilt, en je hebt het over een serieuze investering qua tijd. En met een beetje pech: qua frustratie.
Een website laten maken door een webdesigner
Voordelen: Er kleven een aantal voordelen aan een website die gemaakt is door een commercieel bedrijf. Afgezien van dat het beter is voor uw nachtrust.
• Een webbouwer kent de beste opties qua opmaak, functies, indeling en plugins.
• De website heeft meer commercieel potentieel: geen reclame van derden op de site, een unieke en goed vindbare URL, en de mogelijkheid om een webshop te bouwen.
• Een ervaren webbouwer zal uw site afstemmen op uw wensen en behoeftes en op uw doelgroep.
• De pagina’s en teksten van uw website zijn geconfigureerd om hoog te scoren in de zoekmachines (SEO).
• Het allerbelangrijkste voordeel is volgens ons de service die een goede webbouwer biedt. U mag rekenen op direct telefonisch overleg, ruimte voor feedback en mensen met ruime ICT-kennis die met u meedenken. Ook na de oplevering kunt u er bovendien terecht voor support en hulp: voor het toevoegen van nieuwe media, troubleshooting en software-updates.
Een webbouwer is voor zijn boterham afhankelijk van de tevredenheid van zijn klanten, dus doet hij z’n uiterste best om uitstekende websites en dito service te leveren. Daar kan een gratis webbedrijf gewoon niet tegenop boksen; het is wat je krijgt voor je investering bij de webbouwer.
Nadelen: Bedrijven lopen zelden op zonneschijn en een lieve glimlach. Zo ook professionele webbouwers (niet “die jongen op de hoek die zo handig is met computers” dus…) Wat zijn gangbare prijzen voor een website? Sommige bedrijven bieden stuntprijzen aan van rond de € 250,- maar meestal heb je daar alleen een video-instructie “maak je eigen website” voor. Voor een complete site heb je het over bedragen rond de € 1000,-. Daarvoor mag je een volledige, goed werkende en responsieve website verwachten. Wil je speciale functies zoals een webshop, dan kan je een meerprijs verwachten. De meeste klanten die investeren in een website van een webdesigner zijn achteraf erg tevreden over hun keuze.
Kortom
Doe-het-zelf websites bij een “gratis” provider zijn prima geschikt voor een kleinschalig project, zoals een blog, hobbysite of een visitekaartje van een beginnende ondernemer. Wil je een professionele site, met meer functies, dan loont het de moeite om eens te informeren naar de opties bij een webbouwer.
Bij JVH webbouw bekijken we voor elke klant wat de beste optie voor een nieuwe website is.” description=”Een goede prijs/kwaliteitverhouding en uitstekende service staan bij ons centraal. Neem contact met ons op voor de opties. Klik op de knop, bel met 085 022 02 11 of mail naar info@jvhwebbouw.nl .